Content writer

Най-добрия начин за премахване на съдържание с цел оптимизация според Google

Премахване на съдържание с цел оптимизация според Google

Четене ~ 6 минути

Основният въпрос, който бе зададен в онлайн видео чад с Джон Мюлер-Google’s Webmaster Analyst, бе дали премахването на страници, които не са с добър трафик и важност за сайта ни, подпомагат SEO работа.

Дали чрез премахването на „dead weight“ страници ще помогнем на Google да се съсредоточи върху важните страници и ще пестим „crawling“ бюджет?

John Mieller Answers

No-index за страници с ниска важност за уебсайта.

Ако използзваме техниката No-index за страници, които имат почти нулеви импресии през последните 12 месеца и намалим страниците ни, ще има ли добър ефект за оптимизацията на сайта?

В момента 10 до 15% от страниците ни са с подобно „мъртво“ съдържание.

Чудех се, че след деиндексиране на такива страници ще изпратим по-малко страници на ботовете в Sitemap и Google ще може да се съсредоточи по-добре върху останалата част от нашия сайт.

Каква е причината една страница да не се ранкира добре?

Отговорът на Джон Мюлер е че не можем да отговорим еднозначно с да или не. Премахването на страниците не води до по-добра ефективност и ранкване на останалите страници.

Не се впускайте сляпо в елиминиране на това съдържание, защото понякога са полезни и има нишови търсения, които биха били покрити от това съдържание.

Друга причина една страница да не се класира органично добре!

Джон Мюлер обяснява, че една от причините, която може да е, че не много хора търсят точно тази ключова фраза.

Така че показателят импресия може да не е най-добрият подход, който да използвате при вземането на решение за no-index на страница.

От друга страна, разглеждането на броя импресии и типовете страници, които са индексирани на вашия уебсайт, може да ви даде малко по-добро разбиране кои типове страници са по-важни за потребителите.

По този начин ще можете да анализирате кое съдържание и типове страници са по-полезни и да се планира правилна бъдеща стратегия.

Може ли една ниско ранкирана страница да бъде подобрена?

Когато става въпрос за информативен тип съдържание, можете да проверите за актуализация на термини, нови техники и полезни въведения във вашия бранш. Не всяко съдържание е „evergreen“ и затова се нуждае от подобрения. Преди да проверите просто импресиите и сляпо да вземете решение за no-index, проверете тази възможност.

Още един пример за продуктови страници. При актуализация на една такава страница, същата може да ни даде полезна информация. Например, ако даден продукт е заменен с по-нов и по-добър. Това е възможност да се обяви, чрез актуализация на инфоармацията, че продуктът вече не е наличен и препратка към наличен по-добър продукт.

Ако новият продукт струва приблизително същото, обърнете внимание на този факт, за да насърчите потребителя да обмисли по-новия продукт.

SEO Specialist Smart Localization

Намаляването на индексираните страници, не значи автоматично по-високи класирания.

Има практики, че премахването на съдържание с нисък ранкинг ще доведе до по-добър резултат в класирането на част от останалите уеб страници.

Джон Мюлер потвърждава, че това не е задължителен резултат. Може да е полезно за някои сайтове и не толкова полезно за други.

Според него, не вижда често да се случва връзката по-малко страници, по-добро ранкиране. Може да е полезно обаче при големи уеб сайтове от техническа гледна точка и по-бързо индексиране. По този начин, може да помогне на Google да разбере, кои са по-важните страници на уеб сайта.

Заключение: Правилният начин за премахване на съдържание с цел SEO

  1. Премахването на страници не помага автоматично на уеб сайта да се класира по-добре.
  2. Прецените дали една страница не се нуждае от подобрение преди вземане на решение.
  3. Премахването на съдържание е старо решение за проблеми с трафика. В миналото имаше SEO решение за премахване на съдържание, наречено Content Cannibalization. 10 години по-късно техниката беше преоткрита и преименувана на Keyword Cannibalization.
  4. Една хипотеза, която беше споделена. Сходно съдържание в страниците ще изяде ранкирането на страниците. Решението беше да премахнете страниците.
  5. Работата е там, че независимо дали човек обмисля премахване на подобно съдържание или ниско ранкирано остаряло съдържание, може първо да обмисли актуализиране на страниците, за да ги направи уникални или да обхване по-широко потребителско търсене.
  6. Премахването на съдържание не решава всички проблеми.
  7. Отделете време и анализирайте. Ако една страница не се представя добре, помислете дали страницата може да бъде подобрена. Може да я използвате като път за надграждане с информация за нови продуктови характеристики.

Умеем да слушаме.

Имате какво да кажете за тази статия? Споделете го с нас на Facebook, LinkedIn.

Свързани теми

Нужда от полезна информация?

Запишете се сега!

Запиши ме за новини