Органичен vs платен трафик

Органичен трафик vs Платен трафик?

Бонус: Два PPC&SEO шаблона, с които можем да анализираме трафик, ключови думи и конверсии?

Четене ~ 9 минути

Органичен vs платен трафик. В днешно време много маркетинг специалисти си задават въпроса къде да инвестират повече време и бюджет. И това е разбираемо, тъй като за да сте пред конкуренцията и да достигнете до вашата целева аудитория, трябва едновременно да работите за най-доброто SEO съдържание и да подобрявате своите PPC кампании, често с ограничен бюджет.

Екипът ни разбира това. И вместо да се налага да избирате между органичен или платен трафик, в тази статия бихме искали да ви предложим идея за комбиниране и на двете, с цел да получите максимални резултати.

За да постигнете това, трябва да създадете отчети с необходима информация на данни и да ги интерпретирате по смислен начин. В допълнение на това данните трябва да са актуални, да се генерират лесно и бързо.

Звучи интересно, а?

Не се притеснявайте – имаме на помощ два споделени безплатни шаблона за отчитане на данни в Google sheets. Не забравяйте, че безплатния достъп до тях е 14 дни, които са ви достатъчни, за да направите необходимия анализ. След като прочетете статията, ще имате идеи и яснота, как да подобрите платения и органичен трафик.

По подразбиране тези шаблони използват данни от Google Search Console, Google Analytics и Google Ads.

Няколко неща, които трябва да знаете при използването на тези шаблони. Първо, трябва да имате предвид, че данните от Google Search Console трябва да се приемат по-скоро като посока на мислене, а не като абсолютна истина. Те са доста променливи по природа, особено резултатите от търсене извън първата страница.

Добре, нека започнем сега!

Шаблон №1: Кои са най-важните SEO страници и ключови думи, които носят трафик?

Няма съмнение, че анализът на ключови думи и на трафик на страници вървят ръка за ръка – за всеки SEO или маркетинг специалист. Всички искаме да разберем кои са тези топ органични ключови думи за търсения довели до посещения на страници.

За да изградите този отчет ръчно, ще ви отнеме време. Трябва да имате приложение, което показва SEO данни и да ги комбинирате и обединявате с данни от Analytics.

Или можете да използвате този шаблон, защото ни дава бързо решение: комбиниран изглед на URL адреси с най-много трафик и ключови думи, които носят органичен трафик за тях. Това е нещо, което не сме виждали в Google, откакто премахна ключовите думи за търсене в Google Analytics.

Друга готина полза. Лесен начин да анализирате, подобрявате текущо или създавате ново съдържание за вашия сайт.

Органичен трафик темплейт

Сега вече можете да намерите отговори на следните въпроси:

1. Кои са тези страници, които носят най-много органичен трафик и реализации?
2. Кои са топ ключовите думи за търсене за всеки URL адрес?

Имайки тази информация, можете да работите за подобряване на SEO на дадена страница или да подобрите link building стратегията към нея. Това е доста полезна информация за всеки контент стратег :).

Научете как да активирате този шаблон в края на тази статия.

Шаблон № 2: Анализ на данни с период 30 дни между Google Ads и SEO.

Няма съмнение, че SEO и платената реклама работят по-добре в тандем. Проучване на Google показва, че CTR-а на рекламите със свързани органични резултати са по-високи.Освен това трябва да се има предвид, че CTR на различни типове реклами се влияе по различен начин от органичния трафик.

Към това добавете факта, че връзката между CTR на платените реклами и органичния трафик е различна, в зависимост от вашата индустрия, големината на компанията и естеството на кампанията.Така че, за да постигате желани резултати, трябва да следите отблизо както платените си реклами, така и органичното представяне.

Този шаблон може да ви спести пари или да ви даде ключови думи за търсене, с които да продължите SEO работата си или да подобрите кампаниите си paid search в Google Ads.

Концепцията е проста: вземете отчет за най-подходящите ключови думи за търсене от Google Ads и го съпоставете със ключови думите за търсене на SEO, предоставени от Google Search Console.

SEO и платен трафик шаблон

Сравняването на тези данни ви помага много бързо да отговорите на следните въпроси:

  • Кои са най-добрите конвертиращи ключови думи за търсене в Google Ads, за които в момента не получаваме достатъчно кликвания от органичното търсене?
  • Получаваме ли значим органичен трафик за ключови думи, за които изобщо не правим платена реклама?
  • Какво е съотношението на кликванията между PPC / SEO за дадена ключова дума?
  • Органичен vs платено трафик

 

Първият въпрос в горния списък е един от любимите. Ако знаете, че дадена ключова дума конвертира добре в PPC, но не се класира в органичното търсене? Просто отделете ресурс и време за да подобрите органичния трафик около тази дума, защото имате данни, които да доказват, че тя конвертира добре.

Ако комбинирате конверсиите от Google Ads с очакван органичен CTR за различни позиции, можете да изградите прогнози, какво бихте имали като приходи на годишна база. Това ви позволява да говорите за пари, а не само за класиране или кликвания.

Шаблонът включва ключови думи по бранд. Можете да ги филтрирате и да изчистите данните си, тъй като най-вероятно ще се класирате добре при брандови търсения.

Ако искате да промените 30-дневната отчетност, да речем, на 90-дневна, всичко, което трябва да направите, e да коригирате съответно броя дни в колоната „Date range type“. Обновете страницата след това.

Шаблон за отчетност

Как да получите шаблоните?

И двата шаблона могат да бъдат намерени от галерията с шаблони на базата на Supermetrics Google Sheets. За да използвате шаблоните, изпълнете следните стъпки:

  1.  Инсталирайте от секцията add-ons Supermetrics за Google Sheets
  2.  Отворете добавката Supermetrics в Google Sheets.
  3. Отворете галерията с шаблони.
  4.  Можете да намерите и двата шаблона OIKIO в категорията шаблони „SEO“.
  5. Кликнете върху бутона „Добавяне на шаблон“ върху шаблона, който искате да използвате, и преминете към избора на ваш потребителски акаунт в съответствие с инструкциите.
  6. Следвайте следващите инструкции от раздела „Инструкции“, за да финализирате настройката на шаблона.
анализиране и увеличаване на трафик

Финални щрихи

Този темплейт за Google Sheets е невероятен не само с автоматизираното отчитане и избягването на рутинна работа, но и при лесното въвеждане на данни от множество източници.

Тези шаблони са само началната точка – можете лесно да ги персонализирате, за да създадете нужния отчет или да изградите свой собствен отчет от нулата, като изтеглите всички персонализирани данни, които искате.

Умеем да слушаме.

Имате какво да кажете за тази статия? Споделете го с нас на Facebook, LinkedIn.

Свързани теми

Нужда от полезна информация?

Запишете се сега!

Запиши ме за новини