How to use Facebook Interest

Как да изполаваме Facebook Interest Targeting?

Facebook Interest Targeting

Четене ~ 8 минути

Facebook е доста атрактивна платформа за всеки маркетинг специалист. С множество данни, събрани от приблизително 2 милиарда активни потребители, Facebook разполага с ресурса да ни таргетира максимално детайлно по наши предпочитания, поведение и навици. Но дали е така?

Facebook Interest базира модела си, на информация от нашите Timelines, ключови думи от страници, които сме харесали, приложения, които използваме и реклами, върху които сме кликнали. Изглежда полезно и правилно, но доколко са коректни данните? Мисля, че всеки от нас може да се сети за начин, по който може би е подвел Facebook в даден момент от миналото си.

Случвало ли ви се е, да кликнете върху статия с противоположна политическа позиция (ВС), с която не сте съгласни? Или сте гледали някой от тези видеоклипове за бързо готвене, въпреки че не се кефите на микровълновата печка? А колко от вас са се върнали и актуализирали страници, които сте харесали още в гимназията или университета? Да, Facebook все още вярва, че това са ваши интереси.

Facebook Interest

Колко добре Facebook знае интересите на вашите целеви потребители? Как да използваме интересите на Facebook за ефективно таргетиране при стартиране на кампания?

Това са въпросите, на които ще се опитаме да отговорим в тази статия. Всеки рекламодател не иска да губи времето и парите си, насочвайки бюджет и послания към незаинтересовани и не подходящи потребители. Нека да видим колко точно Facebook разбира нашите интереси.

Данни за интересите, които има за нас във Facebook Interest

Може да не сте попадали или чували, но във Facebook има място където можете да разберете какво платформата мисли и знае за вас. Можете да го проверите тук.

Нека започнем, като разгледаме какво харесваме, интерактваме.

Facebook Interest Targeting

Както можете да видите, Facebook не се справя толкова добре. От 10-те души, които Facebook мислеха, че харесвам и интересувам, само 3 от тях бяха онези, които бих нарекъл „истински интереси“. Например, Cage The Elephant е любимата ми Rock ’n’ roll банда, а Roger Federer e любимият ми тенисист.

След като разгледах всички категориини интереси на Facebook, около 30% от всички покриваха представите ми. Facebook не е толкова голям в разбирането на истинските интереси, но пък може да е полезен при информация за организиране на бъдеща кампания

Пример за таргетиране използвайки Facebook Interest

Бъдете внимателни, когато включвате интереси на потребители. Трябва да мислите малко критично кого таргетирате и може би по-важното, кой не искате да включите. Това, което искам да кажа, е, че трябва да разберете кой от какво се интересува на вашият целеви пазар и обратното кой вероятно не би се интересувал.

Много от хората, които Facebook смятаха, че се интересувам, са хора, които са познати на мнозина, които Facebook най-вероятно приписва на много акаунти във Facebook. Искате да сте сигурни, че не включвате тези видове интереси, когато насочвате към аудитории, защото това ще доведе до нежелани кликвания.

Нека да настроим един заедно. Да приемем, че сме организатори на музикално събитие на рок бандата Kings of Lion и искаме да го рекламираме с цел информираност и продажба на билети. В примера сме стеснили аудиторията по интерес на хора, които харесват групата Kings of Lion за по-тесен обхват, narrow further опцията за Alternative rock и exclusion опцията за hard rock, heavy metal music, trash metal. Познавайки в детайл продукта или услугата можем по този начин да стесним или увеличим аудиторията.

Facebook Ads Interest Targeting

Нека проследим и още един пример. Този път ще рекламираме събитие за PPC конференция. Ще таргетирам потребители, които се интересуват от свързани теми в уебсайтове, но и също така трябва да имат интерес и към PPC платформата на Google Ads:

Example Facebook ads interest

Ако искаме, можем да добавяме още повече критерии. Освен това има добавен AdWords интерес, който трябва да помогне за по-точно таргетиране и постигане на поставената цел.

При желание бихме могли да продължим да стесняваме аудиторията, ако ни се струва, че обхвата е широк.

Идеи за Brainstorming

За да направите системен модел при създаване на таргет аудитории при бъдещи Фейсбук кампании, можете да използвате тези въпроси при стартиране на brainstorming процес.

  1. Кои са любимите уебсайтове, които посещават?
  2. Какви технологии и инструменти използват?
  3. Кои са формалните лидери в бранша?
  4. Какви книги / списания / блогове четат?
  5. Кои са популярните събития, на които присъстват?
  6. Кои известни личности, спортисти, музиканти и др., биха били по-малко познати за масата?

Когато започнете да обсъждате различни идеи, винаги се питайте: Има ли друга аудитория, която да има интерес към нашия продукт/услуга. Ако отговора е да, опитайте се да я добавите.

След като оформите идеите си, не забравяйте да ги съчетаете с другите опции за таргетиране във Facebook (location, demographics, behaviors, language и др.)

Успех!

Умеем да слушаме.

Имате какво да кажете за тази статия? Споделете го с нас на Facebook, LinkedIn.

Свързани теми

Нужда от полезна информация?

Запишете се сега!

Запиши ме за новини