Инсталиране и настройки на Google tag manager

Как да инсталираме Google Tag Manager на WordPress сайт за 5 мин?

Настройте Google Tag Manager и траквайте по лесен начин вашия сайт, без да разбирате от код.

Четене ~ 5 минути

Google Tag Manager се използва от над 50 % от най-добрите сайтове в света. Мощен инструмент за маркетингови специалисти да тракват и анализират даден сайт.

Искате да правите ремаркетинг във Facebook Ads? Или пък се нуждаете от интеграция на Google pixel за вашата реклама в GSN/GDN. Вече е лесно. Най-хубавото при работата с Google Tag Manager e, че е лесно и не е необходимо да разбираш от код.

Tag Manager ни дава възможност да правим промени и редакции без да имаме нужда от програмист и технически съпорт. Аз лично имам базови познания от код и направих на няколко WordPress сайта инсталацията по много бърз начин.

Ето от какво имате нужда:

Основни знания за:

 • Какъв е трафикът на сайта ви в момента? Има ли много заявки, лийдове и други за обработка? Ако е голям, отидете до IT-то или се консултирайте с нас. Ако работите върху малък или средно голям сайт, продължете.
 • Достъп до админ панела на сайта ви в WordPress. Като сте сигурни, че имате права за администратор, за да можете да редактирате.
 • Профил в Google. При идеална ситуация, ако е акаунт, който използвате за Analytics.
 • Google Chrome браузър. Можете да изтеглите Chrome от тук.
 • Таймер, с който можете да измерите времето от 5 мин. 🙂

1. Настройте отчитане на времето за 5 мин.

Време за инсталация Google Tag Manager

2.  Регистрирайте се в Google Tag Manager.

 • Отворете страницата на Google Tag Manager и се регистрирайте безплатно.
Регистрация Google Tag Manager
 • Създайте нов акаунт в Google Tag Manager. Използвайте името на вашата компания (напр. Адскриймър ООД). След това създайте контейнер и го наименувайте  (напр. ако ще траквате сайта си, маркирайте WEB и наименувайте с името на вашия домейн).
Създаване на акунт в GTM

3.  Вземете генерирания код

 • Да, казах ви, че няма технически спънки. Автоматично ви излиза POP UP прозорец с код, който просто трябва да поставите в сайта си на WordPress. Този снипед код представлява вашето Container ID, което е важно. Съставен е от две части.
Инсталационен код GTM

4.  Редактор на теми в WordPress

 • В панела WordPress отворете Външен вид, след това Редактор на теми. Ако не виждате тази опция от падащото меню, нямате достъп на админ права на вашия сайт.
Редактор на теми WordPress
 • Oт дясната страна на менюто ще видите файлове, чрез които вашият WordPress шаблон работи. Намерете Header.php и редактирайте. Приложените  файлове в това меню, контролират всички шаблони на страници в WordPress.
 • Поставете горната част на кода на GTM веднага след отварящия елемент <head> (вижте  снимка 1). Използвайте търсенето в браузъра си, за да намерите <head>, ако е необходимо.
Код 1 GTM
 • Поставете втората част от кода на GTM веднага след отварящия елемент <body>. Погледнете снимка 2.
 • Когато сте готови, излезте от менюто и рефрешнете страницата.
Код 2 GTM

5.  ЗАБЕЛЕЖКА

 1. Кодът на Google Analytics трябва да се зарежда на страницата ви само веднъж. Ако вече сте го поставили с плъгин или друг начин в WordPress, тогава не е необходимо да зареждате Google Analytics чрез Google Tag Manager. В следваща статия в #Интересно ще ви представим начин за зареждане Analytics през Google Tag Manager.
 2. Ако трябва да измерите реализации от социални мрежи или платени реклами, това е лесно! Google Tag Manager разполага с много външни разработени тагове(списък с тагове), или можете да използвате така наречените Custom HTML tags, за да поставите в други тагове.
 3. Google Tag Manager инструкции  за интеграция на Facebook Ad Pixel
  AdWords Conversion Tag:

 

Не забравяйте да тествате таговете си, преди да ги публикувате. GTM има опция LIVE и преглед. Съществуват и разширения за Chrome, с които можете да проверявате, дали работи тага.

6.  Верифицирайте Вашата инсталация

 • Tag Assistant е разширение, което ще потърси GTM контейнера в изходния код на вашия сайт и ще ви покаже, че всичко работи. Можете да го добавите към Chrome от Chrome Store.
Инструмент Tag Assistаnt
 • Сега заредете уебсайта си и отворете разширението Tag Assistant. Трябва да видите зелен етикет с идентификационния номер на контейнера си:
Tag smile
 • Таймерът ми е на 5:00. Направи ли го? Не забравяйте, че не е нужно да мигрирате Google Analytics веднага. Можете да направите тази стъпка, чрез #Интересно в следващата статия. Ще се радваме, ако можем да сме полезни.

Умеем да слушаме.

Имате какво да кажете за тази статия? Споделете го с нас на Facebook, LinkedIn.

Свързани теми

Нужда от полезна информация?

Запишете се сега!

Запиши ме за новини